marts 10, 2018

DR1 Danmarks bedste portrætmaler

Min deltagelse i DR1 programmet
Danmarks Bedste Portrætmaler
Portrætmaler Xenia Michaelsen

I sommeren 2017 fik jeg en e-mail fra Danmarks Radio og Mastiff TV med invitation at deltage i casting til DR1 programmet Danmarks bedste portrætmaler. Det lød meget spændende for mig, ambitiøst og fornemt. Det sagde jeg Ja til.

Jeg vil gerne vise min malerproces i aktion.
Kunstnerens arbejde er tit skjult for andre mennesker. Bag et kunstværk står mange års omhyggeligt arbejde i fuld koncentration, kæmpe stor viden, hverdags tegnerøvelser og meget mere.
DR1 Danmarks bedste portrætmaler Xenia Michaelsen

Til casting skal vi male et selvportræt og sende det til dommerne sammen med vores eget  foto.

Ekspertpanelet består af kunstkritiker Bente Scavenius, direktør og galleriejer Jesper Elg og kunster og pilot Simone Aaberg Kærn. I alt har 18 udvalgte malere chancen for at vinde titlen Danmarks bedste portrætmaler. Den chance fik jeg også!

Vi blev delt i 3 grupper á 6 kunstnere og skulle stå på et offentligt sted og male en kendt person.

Jeg var meget spændt på at deltage i programmet, først og fremmest fordi jeg fik mulighed for at møde de andre portrætmalere, der ligesom jeg er engageret i at male mennesker. Jeg vil gerne se hvordan de arbejder, hvilke teknikker de bruger, deres stil og filosofisk indgang til kunst osv.

Programmet inviterer 7 kendte personligheder med stærke historier som skal portrætteres: Margrethe Vestager, Mads Langer, Waage Sandø, Pernille Blume, John ’Faxe’ Jensen og Aura Dione. 

En dag i november tidligt morgen  kommer seks udvalgte  portrætmalere til kunstmuseet Arken, hvor programmet skal optages. Der kommer to modeller: den danske skuespiller og instruktør Waage Sandø og OL-guldvinderen i svømning Pernille Blume.

Jeg skulle male Waage Sandø  sammen med to talentfulde kunstnere:  tegneserie kunstneren Jørgen Bitsch og portrætmaleren Anne Koldsø.

DR1 programmet Danmarks bedste Portrætmaler

Kunstnerne Jørgen Bitsch, Helle Flindt-Rasmussen, Tina Mølle, Xenia Michaelsen, Cecilie Lund-Rasmussen og Anne Koldsø til optagelse af DR1 programmet Danmarks bedste portrætmaler på Arken Museum.

Portrætmalerne ved ikke på forhånd, hvem de skal portrættere, så der var masser af nervøsitet og spænding i luften. Vi fik i alt 4 timer til at færdiggøre vores portræt og dommerne, som under hele processen følger os nøje, til sidst skal vælge den kunstner, som imponerer dem mest og derfor skal videre til finalen.

Det  sværeste i portrætmalerier er for kunstneren at  visualisere den ubevidste opfattelse af et menneske. En oplevelse, en verden, et stemning, en udstråling fra et menneske skal sættes sammen ind i en konkret fysisk form.
DR1 danmarks bedste portrætmaler

Portrætmaleri af Waage Sandø, er malet af kunstnerne Xenia Michaelsen, Jørgen Bitsch og Anne Koldsø. Portrætmaleri af Pernille Blume, har malet af kunstnere Tina Mølle, Cecilie Lund-Rasmussen, Helle Flindt-Rasmussen under optagelse af DR1 programmet Danmarks bedste portrætmaler på Arken.

portrætmaleri af Waage Sandø DR1

Xenias portrætmaleri af Waage Sandø, malet på 4 timer i DR1 programmet Danmarks bedste portrætmaler

Dommernes udtalelser om Xenias portrætmaleri

Klik på billedet

Det er den bedste ros for mig som portrætmaler at høre, at portrættet er levende og udstråler personens identitet

Det var en smuk omgivelsen, spændende portrætterede personer, dygtige kunstnere, erfarne dommere … Det var en fantastisk oplevelse at være med, prøve det og vise sin kunst i aktion.

Så kom jeg i finalen!

Det var en stor overraskelse og gave i finalen, da den fantastiske skuespiller Ghita Nørby kom for at være model for os. Det var opfyldelsen af en drøm at møde og portrættere Ghita Nørby og opleve i 4 timer hendes stærke personlighed og varme, givende udstråling.

portrætmaler Xenia Michaelsen

Få Xenias små kreative chips

FlyvendeChips

Jeg udfordrer altid mine elever og mig selv med små målrettede øvelser, der holder de kreative sanser vågne – farve, kontrast, proportion, komposition, rytme osv.  
Du kan også blive udfordret en gang imellem, hvis du tilmelder dig her.

Min garanti: Dette nyhedsbrev vil ikke genere dig med reklamebudskaber, og din private email forbliver privat.