Det er altid spændende for mig at vide, hvor ideer til malerier kommer fra. Hvad er det, der inspirerer kunstnere til at male dét billede på dén måde? Hvad er historien og tankerne bag maleriet?
Jeg har prøvet at skrive nogle af mine historier bag malerier. Da jeg er en figurativ kunstner, er der mange ting, som kommer fra livet og de mennesker, jeg oplever. At se, opleve og begejstre over virkelighedens detaljer er en del af mine inspirationer. Jeg elsker at se på hverdagsrutiner med nye øjne og finde skønhed og glæde i de “kedelige”, “forbigående” detaljer.
Flyvende i søvn
Grækenland. Sommer. Nat. Kraftigt måneskin belyser sengen hvor min datter sover. Så stille! Håret spreder sig kaotisk på den snehvide pude. Lagnernes folder snor sig rundt om hendes unge solbrune krop. Det ser ud som om hun flyver i søvn et eller andet sted. Jeg kan ikke lade være at beundre hende. Bevægelse og stilhed på samme tid. Jeg tager min tegneblok.
Familie hygge
Familien sidder og hygger sammen. Så fint motiv og stemning!
Køkkenvindue
Her er mit køkkenvindue. Lidt pyntet! Før var det et almindeligt kedeligt vindue. Det havde irriteret mig så meget med alle fedtpletterne der kommer så hurtigt tilbage efter vask. Men en dag så min datter en natsværmer, som sad så flot bag vinduet. Og pludselig i stedet for et snavset vindue så jeg et vidunderligt natbilleder med blå dybde, spil af reflekser, sorte silhuetter og lyse natsværmer.
Morgengryn
Kender godt den fredelige fornemmelse, når små børn er søvnige, stille og så søde. Hvor engel-agtige de kan sove efter al den ballade, de har gjort dagen før!
Den stemning har jeg prøvet at fange. Her er min datter på vej fra sin drømme-fantasi-verden.
Februar. Boris Pasternak
En spændende ide til et maleri kan være at male efter et digt.
Jeg har her illustreret et digt, der hedder ”Februar.” Det er skrevet af Nobelprisvinderen forfatter Boris Pasternak, som har skrevet romanen ”Doktor Zivago”.
Her er en oversættelse på engelsk:
”February. Get ink, shed tears.
Write of it, sob your heart out, sing,
While torrential slush that roars
Burns in the blackness of the spring…”